Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

603500439

infolinia techniczna:

poniedziałek-piątek

w godzinach 700  - 1500

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

Mąka i ziarno Orkisz

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Krasnystaw

Powiat Krasnostawski / Gmina Krasnystaw

 

Ceny za 1 kg:
biała mąka -7 zł
Ciemniejsza (chlebowa)-7zł
Całe ziarno-5zł
Otręby orkisz-2zł
Poduszki lniane z łuska orkiszowa
wypchane. 20zł

Możliwa wysyłka kurierem do 30kg -20zł DPD
Świeta Hildegarda o orkiszu pisze:

„Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”



Współcześnie o orkiszu wiemy, że:

Jest doskonałym, lekkostrawnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (B1, B2,A, E,D ), składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen).

Zawiera tryptofan – aminokwas, będący prekursorem serotoniny („hormonu szczęścia”) i melatoniny („hormonu dobrego snu”).

Zawiera fenyloalaninę- prekursor adrenaliny i noradrenaliny oraz niezwykle ważnego neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, którego brak może prowadzić do choroby Parkinsona.

Zawiera rodanid- stymulujący układ odpornościowy organizmu.

Ma inną budowę glutenu niż pszenica (mniej alergizującą- lepiej strawną), dzięki czemu spożywany jest również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi, które szukają zdrowego zamiennika pszenicy.